Uppdrag

Jag håller nybörjarkurser i mokuhanga, japansk träsnittsteknik. Jag lärde mig grunderna under ett 8 veckors residens vid Nagasawa Art Park (NAP-AIR) på ön Awaji i Japan, 2008, initierat av Keiko Kadota.

Ibland accepterar jag eller initierar andra konstnärliga uppdrag.

Jag håller även filosofikaféer, läs mer längre ned på sidan.

Mokuhanga

Hösten 2019 höll jag en tredagarskurs i Umeå i Folkuniversitetets lokaler.

Våren 2018 höll jag en nybörjarkurs på Etnografiska museet i Stockholm. Vi använde Ida Trotzig-rummet på övre plan med utsikt över det japanska tehuset.

Arbete i Ida Trotzig-salen

Matcha-te till avslutning

Hösten 2017 höll jag en nybörjarkurs i mokuhanga på inbjudan av MYLLER Kultur & Händelser i Nordingrå.

Åsa Andersson serverar matcha-te i paviljongen. Höstlöv täcker golvet.

Mokuhanga-stafett med med 7 deltagare

Mokuhanga-stafett med med 7 deltagare

Filosofikafé

Sedan våren 2018 håller jag ett antal filosofikaféer på Aspuddens bibliotek varje vår och höst (ett samarbete mellan Aspuddens bibliotek, ABF Stockholm och Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis).

Hösten 2022 håller jag ett antal filosofikafeer på nätet. Biljett via Billetto.

Åsa Andersson, 2018

Framröstade frågor som diskuterades

Deltagarnas snabbt gjorda kollage som grund för samtal på tema ”Luftslott” 2019

Exempel på tema ”Omsorg” 14 maj 2018:

”Många av oss vårdar och visar omsorg för något eller någon. Det kan vara en annan person men också ett hem, ett husdjur, ett föremål, en samling eller en förening. Kanske också ett språk eller en inre plats. Varför gör vi detta? Ligger det i människans natur? Kan vi inte låta bli? Finns det ett socialt tryck att vi ska vårda och ta hand om? Har vi ibland blivit ofrivilligt hänvisade till att ta ansvar? Hur känns det när en gammal kärt vårdad biograf eller favoritkonditori rivs? Är vård alltid något gott? Gör det oss samtidigt sårbara? Skapar omsorgsfulla handlingar mening i våra liv? Finns det vissa typer av omsorg som anses mer värda än andra? Genom samtal och reflektion tar vi pulsen på vården och vårdandet.”

Andra teman som tagits upp på filosofikafeerna: Medmänsklighet, Luftslott, Paradiset, Folktro, Samvetets värld, Förståelse, Att välja, Filosofiskt liv, Det perfekta och icke-perfekta, Ljus och mörker, Fredliga förhållanden, Närhet och distans, Förändring, Din plats på jorden, Rum, Ansvar, Hållbarhet, Aktivism.

Länk till SSFP

Måleri

Den 7 augusti 2020 utförde jag en skyltfönster-målning på Kaggensgatan i Kalmar, på initiativ av Kalmar kommun/Kalmar City. Motivet är en hälsning till två affärer som fanns på samma gata när jag var barn: Signe Kullzens Pappershandel och Kalmar Skeppshandel.

Åsa Andersson, 2020